Ιστορικο

Η οικογένεια Καραβιτάκη πάντοτε είχε ως κύρια ενασχόληση την αμπελοκαλλιέργεια και συνεπώς την παραγωγή κρασιού αλλά και την παραγωγή σταφίδας και λαδιού όλα προερχόμενα από τα ιδιόκτητα κτήματα της. Έχοντας ως βάση το χωριό Ποντικιανά, στην περιοχή Κολυμβαρίου στα Χανιά της Κρήτης πάντοτε στόχευε στην παραγωγή των παραπάνω προϊόντων αφού ήταν και η κύρια επαγγελματική δραστηριότητα της.

Στην περιοχή αυτή υπήρχε σχεδόν αποκλειστική καλλιέργεια της ποικιλίας ''Ρωμέικο'' η οποία παρήγαγε ένα υψηλόβαθμο και εύκολα οξειδούμενο ερυθρωπό κρασί γνωστό και ως ''μαρουβάς''. Το 1985 μια ασθένεια των αμπελιών έπληξε σχεδόν όλο τον κόσμο και κατά συνέπεια την περιοχή, η γνωστή φυλλοξήρα, όπου κατέστρεψε το σύνολο των αμπελώνων της περιοχής. Οι κάτοικοι της περιοχής φοβούμενοι και νέα καταστροφή στράφηκαν προς την ασφαλή φύτευση ελαιόδεντρων. Η οικογένεια Καραβιτάκη σε πείσμα της εποχής δεν εγκατέλειψε την παράδοση της και ξαναφυτεύει τα αμπελοτόπια της. Η οινοποίηση των σταφυλιών γίνεται στο παλιό παραδοσιακό οινοποιείο και καλύπτει της προδιαγραφές της ''οικιακής'' οινοποίησης.

Όμως ο Μανόλης Καραβιτάκης σημερινός ιδιοκτήτης του κτήματος δεν εφησυχάζει και φυτεύει νέες ποικιλίες, τοπικές και διεθνείς, στα 40 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων της οικογένειας. Το 1999 ξεκινάει η ανέγερση νέου οινοποιείου δίπλα από τους αμπελώνες. Εκεί ενσωματώνεται ο απαραίτητος μηχανολογικός και τεχνολογικός εξοπλισμός για την παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνων. Παράλληλα συνάπτονται αποκλειστικές συνεργασίες με αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής για αξιοποίηση των αμπελώνων τους.

Μέσα στα χρόνια αυτά έχουν δημιουργηθεί γνωστές ετικέτες κρασιών που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και το κτήμα Καραβιτάκη πλέον αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Κρήτης.


Ποντικιανά Κισσάμου | Δήμος Πλατανιά |Χανιά Κρήτης