Η Εταιρια

Οι Αμπελώνες Καραβιτάκη αποτελούν δημιούργημα του Μανόλη Καραβιτάκη, σημερινού ιδιοκτήτη του κτήματος. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1998 όταν μόλις δύο ετικέτες αποτελούσαν το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων. Οι ετικέτες ήταν οι: Αμπελώνας Λευκός και Αμπελώνας Ερυθρός. Το 1999 ξεκινάει η ανέγερση του νέου οινοποιείου της εταιρίας στην περιοχή Ποντικιανά Δυτικά της πόλης των Χανίων στην Κρήτη, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο. Αρχικά οι εγκαταστάσεις κάλυπταν τις παραγωγικές ανάγκες και μόνο. Το 2009 το οινοποιείο ανακαινίζεται, εμπλουτίζεται με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και αξιοποιούνται οι εξωτερικοί χώροι του ώστε να γίνει επισκέψιμο.

Η εταιρία διαθέτει 40 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων σε μικρή απόσταση από το οινοποιείο στους οποίους καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των απαιτούμενων σταφυλιών. Επίσης αρκετοί παραγωγοί έχουν μακροχρόνια συνεργασία με το κτήμα για αποκλειστική διάθεση των προϊόντων τους σε αυτό.

Μέσα στα χρόνια αυτά η εταιρία δημιούργησε και συνεχίζει να παράγει αρκετές ετικέτες κρασιών υψηλής ποιότητας από διάφορες ποικιλίες, τοπικές και διεθνείς, φύτεψε στα αμπελοτόπια της σπάνιες ποικιλίες με εξαιρετική επιτυχία και δημιούργησε ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο κρασί από την γηγενή Χανιώτικη ποικιλία Ρωμέικο δίνοντας της μια άλλη δυναμική διαφορετική από την μέχρι σήμερα και αποδεικνύοντας ότι το Ρωμέικο είναι ικανό να παράγει ένα μεγάλο εναλλακτικό κρασί.

Σήμερα το κτήμα Καραβιτάκη παράγει 85000 έως 95000 φιάλες κρασιού ετησίως με δυναμικότητα εγκαταστάσεων τις 300000 φιάλες το χρόνο. Οι φιάλες αυτές διατίθενται στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η αγορά 20 στρεμμάτων για φύτευση νέων αμπελώνων καθώς και η ανέγερση νέου κτηρίου για την κάλυψη των παραγωγικών της αναγκών.

Σκοπός του κτήματος είναι η μικρή αύξηση του ετήσιου όγκου πωλήσεων ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των οίνων καθώς και η διεύρυνση των πωλήσεων σε νέες αγορές του εξωτερικού.


Ποντικιανά Κισσάμου | Δήμος Πλατανιά |Χανιά Κρήτης