Οινοποιειο-Γενικα

Το οινοποιείο του κτήματος Καραβιτάκη χτίστηκε το 1999 από μηδενική βάση. Το κτήριο αποτελείται από 2 ορόφους, υπόγειο και ισόγειο συνολικής έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων και από 4000 τετραγωνικά μέτρα περιβάλλοντος χώρου. Στο υπόγειο βρίσκονται οι δεξαμενές και ο χώρος παλαίωσης οίνων σε βαρέλια. Η κατασκευή του κτηρίου με τις 3 από τις 4 πλευρές του υπογείου να βρίσκονται μέσα στη γη εξασφαλίζει σχεδόν σταθερές θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μεταξύ 12 και 15 βαθμών Κελσίου. Στον ισόγειο χώρο βρίσκεται ο τομέας εμφιάλωσης και διατήρησης του έτοιμου προς πώληση προϊόντος. Το κτήριο είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από παραδοσιακή πέτρα και ξύλο. Το οινοποιείο διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα οινοποίησης και εμφιάλωσης, ανοξείδωτες δεξαμενές και εξοπλισμό και αποτελεί μια πλήρη και αυτόνομη παραγωγική μονάδα. Στον υπόγειο χώρο βρίσκονται πάνω από 300 βαρέλια παλαίωσης οίνων από Γαλλικό και Αμερικάνικο δρυ χωρητικότητας 225 και 300 λίτρων.

Το οινοποιείο επίσης διαθέτει ξεχωριστό στεγασμένο χώρο με παραδοσιακό άμβυκα απόσταξης στεμφύλων και παραγωγής τσικουδιάς μικρής κλίμακας, καθώς και γραφική παραδοσιακή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Τρύφωνα προστάτη των αμπελουργών.

Οι εγκαταστάσεις του κτήματος μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις είναι επισκέψιμες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ενδιαφερόμενοι δύναται να ξεναγηθούν στο οινοποιείο, να ενημερωθούν για την παραγωγική διαδικασία καθώς και να δοκιμάσουν τα παραγόμενα κρασιά. Επίσης μπορούν να προμηθευτούν κατόπιν τα κρασιά της αρεσκείας τους σε και να αποκτήσουν κάποια που σπάνια βρίσκονται στην αγορά.


Ποντικιανά Κισσάμου | Δήμος Πλατανιά |Χανιά Κρήτης